Sadnja

Akcija “Zasadi stablo, ne budi panj”

Sadnja pinjola i platana u Šumici poviše kupališta Ovčice u sklopu akcije ” Zasadi stablo, ne budi panj” je počela dana 03.03.2021. Plan ove godine je zasaditi oko 500 stabala diljem Splita, nevezano za ovu akciju.

Stablo pinjola (Pinus pinea) rasprostranjeno je u zapadnoj Aziji i Europi oko Mediterana. U Hrvatskoj raste samo u području Primorja, a na istočnom području Mljeta stabla su autohtona. Stablo pinjola sadi se i kao ukrasna biljka, a razmnožava se sjemenom. Mlada stabla pinjola osjetljiva su na sušna razdoblja i buru, te temperature niže od -10 stupnjeva. Životni vijek stablima pinjola je oko 250 godina. Sjemenke ovog stabla su jestive i sakupljaju se u listopadu i studenom. Bogate su masnim kiselinama i jedu se sirove.

Platana (Platanus x acerifolia) je listopadno stablo. Stabla su širokog debla, široke krošnje i visokog rasta – narastu i do 50 m visine. Prepoznatljiva su zbog vanjskog sloja kore koji se ljušti u ljuskama prikazujući raznolike boje, od glatke bijele do tamnosmeđe. Listovi su veliki, naizmjenično poredani i smješteni na dugoj peteljci. Cvate u vrijeme kada se listovi počnu stvarati. Platane imaju prednost na to što su otporne na gradska onečišćenja i zbog toga se vrlo često sade u gradovima uzduž cesta ili u parkovima. Otporne su na hladne temperature i mogu živjeti vrlo dugo.

 

 

 

 

 

 

 

 

03.03.2021

Skip to content