Parkovi

Kontrola stabala: Obala kneza Domagoja

Slijedom recentnog događaja rušenja jedne od košćela (Celtis australis) u gradskoj luci, a za vrijeme olujnog nevremena, pristupili smo generalnoj kontroli stabala s ciljem osiguranja prometnih površina u neposrednoj blizini.

Prema metodologiji Nuernberške škole, slijedeći njemačke standarde, na novi način pristupamo audio-vizualnoj kontroli. Stablo se najprije vrednuje prema stupnjevima vitalnosti: u prvoj se fazi stablo nalazi sve dokle ne uspostavi odraslu krošnju (do tada se obavlja tzv. odgojni rez); druga faza je vrijeme odraslog stabla koje nam je interes što duže zadržati u istom obliku sitnijim intervencijama, dok se u terminalnoj fazi pokušava zaštititi od težih budućih oštećenja. Važno je napomenuti da je veliku većinu simptoma budućih prijetnji moguće razaznati pri kontroli pojedinih glavnih komponenti – krošnje, debla i tzv. stopa debla, odnosno vidljivog dijela korijena. Nulta točka osiguravanja prometa pješaka je uklanjanje većih suhih grana.

Kako je vidljivo iz same tablice s nalazima kontrole, od ukupno 29 stabala u ovom drvoredu, potrebno je na njih 17 žurno izvršiti uklanjanje velikih suhih grana, dok je jedno stablo potrebno potpuno ukloniti.

15.12.2021

Skip to content