Parkovi

Planiranje nove trogirske šetnice na pojasu Brigi – Lokvice

Prošlog mjeseca u Gradu Trogiru je potpisan ugovor o drugoj fazi uređenja pojasa Brigi – Lokvice. U planu uređenja novih 450 metara šetnice Parkovi i nasadi d.o.o. sudjelovali su izradom idejnog i glavnog projekta krajobraznog uređenja, a izvrsne su vijesti da bi projekt trebao biti izveden do početka turističke sezone.

Građevinski projekt „Uređenje šetnice i biciklističke staze (dionica od parkirališta do istočne granice športske luke“ vodio je dipl.ing.građ. Boris Zokić ispred tvrtke Pomorski projekti d.o.o., dok glavni projekt arhitekture potpisuje dipl.ing.arh. Ivo Vojnović. S naše strane projekt potpisuju krajobrazni arhitekti Jasna Talić, Antonia Miletić i Igor Belamarić.

Za „kralježnicu“ projekta u sloju stabala odabrana je platana (Platanus x acerifolia) kao razmjerno brzo rastuće stablo, koje se u brojnim primjerima pokazalo sposobno uspijevati u pojasu bliskom moru. Sloj stabala nadalje će biti oplemenjen i nižim stablima: murve (Morus x kagayamae), tamarisa (Tamarix gallica) i kineske žumare (Trachycarpus fortunei).

Sloj grmlja predviđa se obogatiti uglavnom lokalnim biljnim svojtama: brnistrom (Spartium junceum), konopljikom (Vitex agnus-castus), hibiskusom (Hibiscus syriacus), šipkom (Punica granatum), oleandrom (Nerium oleander), endemskim jadranskim dubčacem (Teucrium fruticans), ružmarinom (Rosmarinus officinalis) i australskim ružmarinom (Westringia fruticosa).

U prizemnom sloju se od sadnica koristi kovilje (Stipa tenuissima) i smilje (Helichrysum arenarium) za samostalnu sadnju i sadnju u kombinacijama s vrstama grmlja, a na planom pledviđenim površinama potrebno je posijati smjesu sjemena za podizanje travnjaka. Poseban element u prizemnom sloju odnosio bi se na prenošenje odabranih dijelova vegetacije zaslanjenih površina na postojećem nasipu, sačinjenih od prirodi bliskih biljnih svojti mrižice (Limonium sp.), motara (Crithmum maritimum) i slično.

Vizualizacije: Ured Vojnović d.o.o.

Potpisan ugovor o uređenju šetnice Brigi – Lokvice s biciklističkom stazom

17.01.2022

Skip to content